Műsoron

A harmadik hullám
Third wave

TASNÁDI ISTVÁN
Todd Strasser és Ron Jones nyomán





Bárka Színház, Budapest

Bemutató (Opening): 2012. november 10.

Játsszák (cast):

Dévai Balázs, Szorcsik Kriszta, Kardos Róbert, 
Varga Anikó, Jerger Balázs, Tóth János Gergely, 
Horváth Zoltán, Kőszegi Mária, Marofka Mátyás, 
Tolnai Klári, Kulcsár Balázs, Sipos Viki, Császár Réka,
Herman Flóra, Árvai Péter valamint a  
Keleti István Művészeti Iskola színészképzésének hallgatói

Díszlet (set design) • Heike Vollmer (DE)
Jelmez (costume) • Szabó Gergely
Zene (music) • Monori András
Mozgás rendező (movement director) • Gyevi-Bíró Eszter
Rendezőasszisztens • Gábos Kati
Rendező • Vidovszky György
 
Az előadás alapjául egy megtörtént esemény szolgál. 1967-ben, Kaliforniában egy átlagos történelemtanár, Ron Jones azt a kérdést kapta diákjaitól, hogyan lehetséges, hogy az átlagos németek a második világháborút követően azt állították: nem tudtak a tömegmészárlásokról?

Jones egy kisérletbe kezdett, hogy az autokratikus gondolkodásmódot feltérképezze. Elhatározta hogy kézzelfogható és „interaktív” példákkal mutatja be egy játék formájában a diákoknak, hogy milyen erős is tud lenni a közösség összetartó ereje. Két hetesre tervezte a kísérletet, amelyben egy diktatúrán alapuló közösséget hozott létre az osztályában. A mozgalomnak a Harmadik Hullám nevet adta, karszalagokat és jelmondatokat is kaptak a gyerekek.

Az új ideológia jelszavai az “erő a fegyelemből”, “erő a közösségből”, “erő a tettekből” és “erő a büszkeségből” voltak. Legnagyobb megdöbbenésére a diákok néhány nap alatt feladták önmagukat, szabadságukat, egymást kezdték megfigyelni, terrorizálták a “fegyelmezetleneket”, és jelentéseket írtak azokról, akik nem vették elég komolyan a mozgalmat. Jones mint vezető kezdte a valóságérzetét elveszteni. Véget kellett vetni az egésznek. Egy menetet rendezett, melynek jelszava az “erő a megértésből” volt. Közölte a diákokkal, hogy egy átverés áldozatai lettek. Valamint, hogy ostobán “feladták a szabadságukat, a fegyelemért és a felsőbbrendűségért.” Végezetül náci felvonulásokról, koncentrációs táborokról és háborús bűnösök pereiről mutatott nekik sokkoló képeket. A végén a következő felirat jelent meg: “Mindenkinek vállalnia kell a felelősséget. Senki nem állíthatja, hogy nem vett rész benne.”

A mi előadásunkban szeretnénk felmutatni és a színház élő erejével érzékletessé tenni ezt a folyamatot – ma 2012 Magyarországán. Azt tapasztaljuk, hogy különböző társadalmi, gazdasági és politikai okok, érdekek miatt a szélőséges, uniformizált, ideológikus gondolokodás újra megerősödőben van. Ennek a tömeglélektani okait ismerjük. Nem tisztünk politikai, történelmi kérdésekben állást foglalni, de fontosnak tartjuk, hogy veszélyes folyamatokra felhívjuk a figyelmet. És különösen az egyik legveszélyeztetettebb korosztály, a fiatalok számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése